Strategija (digitalnog) marketinga u konzalting industriji

 

Strategija (digitalnog) marketinga u konzalting industriji na primjeru imaginarne tvrtke

Azimut Consulting

 Primjer konzultantske tvrtke

 

Azimut Consulting je imaginarna tvrtka sa sjedištem u Rijeci, a baš kako i ime sugerira, tvrtka je prisutna u konzalting industriji.

Naziv tvrtke nije slučajno odabran. Azimut simbolizira navigacijski alat u modernom poslovanju, dok drugi dio naziva tvrtke ”Consulting” odaje primarnu djelatnost tvrtke.

U primjeru ispod naveden je tekst koji se može koristiti na web-stranici pod sekcijom ”O nama”

Azimut Consulting čini tim stručnjaka iz različitih sfera poslovnog svijeta, a nalazimo se u samom centru Rijeke. Naša svrha je profesionalna izvrsnost naših partnera i obostrani rast.

Zajedničke ciljeve postižemo:

  • individualiziranim i profesionalnim pristupom svakom partneru
  • kreativnim rješavanjem analitičkih problema
  • posvećenošću detaljima

Posvetite se core business-u svoje tvrtke i budite izvrsni u svojoj niši.

Rastimo zajedno.  – Azimut Consulting

Poslovni svijet ponekad zna biti baš poput olujnog mora. U izazovnim trenutcima valja se podsjetiti da mirno more nikada nije stvorilo iskusnog mornara.

Preuzmite kormilo u svoje ruke i prepustite nama da Vas navodimo do iduće mirne luke.

Mirno more i sigurnu plovidbu poslovnim svijetom želi Vam Azimut Consulting.

Sekcija ”O nama” počinje s kratkim opisom tima i lokacijom tvrtke.

Druga rečenica otkriva zašto tvrtka postoji, odnosno koja je njena svrha. Zatim slijede ciljevi i načini kako tvrtka ostvaruje svoju svrhu.

Konzultantska tvrtka potom diskretno sugerira poslovno savjetovanje, nakon čega slijedi moto u skladu sa svrhom i još jednom naziv tvrtke.

Nakon svega ide kratka priča koja se može koristiti u marketinškim kampanjama na društvenim mrežama i email newsletter-u.

U ovom primjeru korišten je nešto diskretniji marketing, kakvog koristi i Apple pri komunikaciji sa svojim kupcima.

Marketinška kampanja počinje sa pitanjem ZAŠTO tvrtka postoji, potom KAKO tvrtka ostvaruje svoju svrhu, a tek na kraju ŠTO tvrtka nudi.

 

Inbound ili otubound marketing

 

Čak 71 %[1] globalnih tvrtki preferira inbound marketing ispred outbound marketinga, a razlog je vrlo jednostavan. Internet korisnike će prije privući zanimljiv sadržaj prilagođen njihovim potrebama, nego agresivan marketing poput outbound marketinga.

Ipak, Google ads je oblik outbound marketinga na kojeg treba obratiti posebnu pažnju.

Primjeri inbound marketinga slijede u poglavlju Društvene mreže i Email marketing, dok se primjer outbound marketinga nalazi na slici ispod.

 

[1] Ference, A (2017) Outbrain: Inbound vs. Outbound Marketing [online]

Dostupno na: https://www.outbrain.com/blog/inbound-vs-outbound-marketing/

Kada Internet korisnik u tražilicu Google upiše ključne riječi ”counsulting rijeka,” pri vrhu rezultata mu se prikaže oglas Azimut Consulting-a.

Naslov oglasa je najupečatljiviji i sastoji se od tri dijela. Imena tvrtke, krilatice koja opisuje poslovnu djelatnost tvrtke na pomalo apstraktan način te krilatice ”Vaš strateški partner u razvoju,” koja šalje moćnu poruku i ulijeva povjerenje.

Ispod linka web-stranice nalazi se konkretan opis usluge koje konzalting tvrtka nudi i još jedna krilatica koja poziva na suradnju.

Slijedi adresa tvrtke i klikom na nju otvara se lokacija sjedišta na mapi te slika zgrade sjedišta tvrtke.

Na taj način korisnik vidi da se radi o legitimnoj tvrtki. Na kraju oglasa nalazi se broj telefona tvrtke, a ako korisnik pristupa putem mobilnog telefona, od razgovora sa predstavnikom tvrtke dijeli ga samo dva dodira.

 

Društvene mreže

 

Društvene mreže postale su nezaobilazan komunikacijski kanal između tvrtke i svih zainteresiranih pojedinaca i skupina.

Na društvenim mrežama možemo pratiti kako pojedinci reagiraju na naše objave putem komentara i reakcija. Na taj način se upoznajemo s korisnicima i njihovim preferencijama, a u kombinaciji s alatima za analitiku, možemo ih segmentirati i prilagoditi sadržaj ciljanim skupinama.

Reakcije i komentari korisnika su vidljivi i njihovim prijateljima te predstavlja svojevrsni digitalni ”word of mouth” marketing.

Dvije najpopularnije društvene mreže za poslovne korisnike u Hrvatskoj su LinkedIn i Facebook.

Na tim društvenim mrežama tvrtka može prenijeti sve novosti koje se događaju u njoj i oko nje. To može biti uspješan završetak poslovne godine, dodjela stipendija i sponzorstava, traganje za novim zaposlenicima, uspješna finalizacija projekata, organizacija tribina i edukacija, neka prigodna objava vezana za nadolazeće blagdane ili čestitka našim sportašima na rezultatima.

U prethodnom poglavlju navedeno je kako Internet korisnici tragaju za zanimljivim sadržajima. Sadržaj mora biti vizualno ugodan, jer je to ono što privuče korisnika prije nego što počne sa čitanjem objave.

Poželjno je da objava bude u stilu sa vizualnim identitetom tvrtke.

Mora se voditi računa o pravilnom omjeru teksta i slike/ilustracije na objavi. Kada je objava svojim izgledom privukla korisnika, korisnik započinje sa čitanjem teksta.

Sam tekst mora biti informativan, zanimljiv i u što kraćim natuknicama prenijeti glavnu poruku. Važnost gramatike i strukture rečenica ne treba dodatno obrazlagati.

Na idućoj stranici nalazi se primjer sadržaja za objavu na društvenim mrežama Facebook i LinkedIn.

Ovaj primjer prikazuje najavu događanja, odnosno tribine koju organizira konzultantska tvrtka. Objava privlači svojim jednostavnim dizajnom i u bojama je Kvarnera.

U desnom donjem kutu nalazi se ilustracija koja asocira na logo konzultantske tvrtke. Korisnik prvo zapaža veliki naslov koji poziva na daljnje čitanje objave.

Objava se sastoji od dva dijela. Prvi dio je vezan za samo događanje i tu su vidljive pojedinosti kao što su datum i lokacija događanja, teme tribine, a završava s krilaticom događanja.

Drugi dio je vremenska crta događaja koji su obilježili Rijeku i Kvarner te snažna poruka vezana za budućnost tog područja.

 

 Email marketing

 

Kada je riječ o Email marketingu, vrijede slična pravila kao i kod društvenih mreža. Vizualno primamljiv i zanimljiv sadržaj, ali  većeg obujma i količine teksta.

Tvrtke putem emaila komuniciraju sa korisnicima newsletter-om. Opet, posebnu pažnju valja posvetiti omjeru teksta i slika u newsletter-u. 

Newsletter se šalje svim korisnicima koji su Azimut Consulting-u dali svoju email adresu, a završava sa pozivom na pretplatu.

 

   Zaključak

 

Svaka objava, pogotovo sadržaja na društvenim mrežama je bitna, jer na taj način podsjećamo (potencijalne) klijente da smo tu i da smo prisutni.

Bilo da se radi o društvenim mrežama, web-stranici ili Google ads-u, novim sadržajem obavještavamo internet korisnike o novostima koje se događaju u tvrtki i oko nje (npr. otvoreno radno mjesto, završetak velikog projekta, novi proizvod).

Objava može biti vezana i za neku zanimljivost, koja nije izravno povezana s tvrtkom. Takve objave ljudi rado dijele po društvenim mrežama, što multiplicira vidljivost objave.

Na primjer, lokalni žargonizam ili važne godišnjice događaja s područja na kojem tvrtka djeluje.

Nove objave privlače nove korisnike, a ako se korisnici pretplate, a ipak ne odluče za proizvod ili uslugu tvrtke, tvrtka dobiva podatke o korisnicima i njihovom ponašanju.

Na primjer, može se pratiti u kojoj sekciji i kojem trenutku je korisnik prekinuo pregledavanje web-stranice.

Daljnjom analizom može se doći do prijedloga poboljšanja web-stranice i korisničkog iskustva.

Svježim sadržajem daje se do znanja da se prate trendovi i da je tvrtka u toku s vremenom.

Zamislite samo marketinšku agenciju ili brokersku kuću koja sadržaj nije ažurirala od 2015. godine.

Ako korisnih vidi da sadržaj nije ažuriran, to će ga odbiti da stupi u kontakt s tvrtkom, jer će se zapitati da li je tvrtka aktivna i da li je fizička adresa točna.

 

Autor teksta – Ivan P.

ažurirajte svoje stranice!

AT20 digital agency
72 Leinster Road,
Dublin 6, Ireland.
info@at20digitalagency.com
Contact PersonWhatsApp us