Obiteljski hoteli – marketing strategija

Najbolji smo onda kada smo ono što doista jesmo

Što je to što određuje izbor obiteljskog hotela u moru ponuda privatnog smještaja, soba i manjih hotela diljem obale te kako se netko odluči za određenu destinaciju ili smještaj?

Što je to što na kraju prevagne između cijene, lokacije, sličica na intenetu ili pak preporuke?

To mi se pitanje često samo po sebi nameće kada susrećem goste te se pitam kako je uopće došlo do odluke da provedu odmor u baš tom obiteljskom hotelu u području koje im je u potpunosti nepoznato.

I sama bih se našla u sličnoj situaciji kada bih zbog privatnih ili poslovnih razloga putem google tražilice bila upravo u ulozi tog nekog u potrazi za smještajem u destinaciji koju nimalo ne poznajem, pregledavajući veliku ponudu privatnog smještaja.

Pregled stranica pretrpanih slikama smještajnih kapaciteta u privatnom sektoru koje više ili manje prikazuju objekat ali mnogo, mnogo manje detaljnu lokaciju smještaja i bliže okolice, te uvijek iznova taj nedostatak onog posebnog pa i pravog razloga zašto bi se netko odlučio upravo za taj smještaj.

Nizanje gotovo istih ponuda hotela pretencioznih stranih naziva te suhoparnih opisa mjesta ili destinacije, uvijek iste ili slične ponude po istom modelu nisu od velike pomoći, naprotiv, zamaraju.

Ono što nedostaje je autentičnost, posebnost i originalnost.

Stoga smatram naslov ili ako hoćete, slogan ove strategije „Najbolji smo onda kada smo ono što doista i jesmo“ prikladan.

Mi smo ljetna destinacija mediterana poput ostalih zemalja na mediteranu ali opet tako drugačiji, bogatog kulturnog i specifičnog povijesnog nasljeđa te nas upravo nas ta različitost izdvaja i trebala bi biti naša prednost pa je nejasno kako to ili ne vidimo ili ne vrednujemo a još manje koristimo.

Naspram kapitala i velikih ulagača, izgradnje velikih resorta i hotela koji se, kako se čini pune gostima, privatni smještaj gubi izglede za sudjelovanju u ovoj utrci na duge staze.

Upravo je za privatni smještaj pa tako i male obiteljske hotele nužna strategija i kreiranje identiteta.

Dakle, resorti i renomirane kuće sa jedne strane i svaštarenje u privatnom smještaju sa druge strane. Između postoji prostor za male obiteljske hotele te promociju njihove posebnosti, sofisticiranosti ili dražesnosti ali prvenstveno intimnosti te raznovrsnost ponude i različitost lokacija.

Obiteljski hoteli, za razliku od velikih resorta mogu ponuditi posebnosti u ponudi te samostalno kreirati svoj identitet pa se svaki na svoj kreativan način izdvajati.

Kako?

Uz ono najvažnije a to je kvaliteta i osobni pristup svakom gostu, mali obiteljski hoteli imaju mogućnost mijenjanja ponude, biti kreativni i svoji i mijenjati se lakše od velikih hotelskih kuća bez velikih dodatnih ulaganja. Biti neprestano u promotivnoj mijeni.

Promocija obiteljskih hotela

Tijekom svojih putovanja Austrijom često sam boravila upravo u takvim malim obiteljskim hotelima koji su u svojoj promociji stavljali naglasak na intimnosti, dražesnosti i naravno izvrsnoj ponudi jednostavnosti, ljepote, opuštanja i hrane u ovom slučaju sa obližnjih farmi.

Bajka ekskluzive u malom i to u planinama gdje nema ni mora ni rijeka. Austrija je divan primjer održivog turizma. Ali isto sam tako sam boravila u urbanom gradu u obiteljskom hotelu koji je imao indentitet ART Hotela te je sve odisalo umjetnošću. Prostori su bili dekorirani slikama i umjetničkim djelima lokalnih umjetnika.

Prava mala umjetnička postava koja se dakako u određenim vremenskim periodima mijenjala. Možda griješim ali slično na ovim prostorima nisam susretala, bar ne na prostoru srednje Dalmacije.

Ova dva popuno različita primjera pokazuju kako je izgledno da će i jedni i drugi imati svoje goste odnosno ciljanu skupinu te se mogu promovirati direktno ili indirektno, od oglašavanja na društvenim mrežama do direktnog email marketinga odnosno slanja ponude i informacija ciljanim skupinama (umjetničkim udrugama, planinarskim udrugama, veleposlanstvima, tvrtkama i slično).

Kada ukucate u google tražilicu wellness otvori se ponuda hotela velikih i malih i sve je to više manje istog sadržaja i natrpanog slikama i tekstom, kada ukucate Croatian Art ne otvara se niti jedna ponuda smještaja ili hotel.

Nadalje, gdje je poetičnost i posebnost u tekstovima i sloganima? I gdje je nestao taj mediteran i miris ružmarina i naranče kojima se navodno divio Dioklecijan ploveći oko Čiova.

Volimo isticati blago raznolike prirode i mediteranske klime, našeg opuštenog mentaliteta i zanimljive povijesti ali sve to tako slabo koristimo u samoj promociji i sadržajima promotivnih tekstova.

Zainteresirati pa i educirati gosta koji prvi put dolazi u Hrvatsku ili u određeno područje, osvrćući se na povijest ali i na aktualnu današnjicu uključujući kulturu je iznimno važno jer će zainteresiran gost ili tek prolaznik istraživati dalje, htjeti više.

Ne prodaje se destinacija već sam doživljaj i ne promovira se destinacija ili smještaj već nagovještaj doživljaja nečeg novog, bijega od svakodnevnice, pozitivne promjene, spokoja, ugode ili sreće.

Obiteljski hoteli imaju jednu značajnu prednost naspram velikih hotela a to je intimnost i osjećaj da ste dio manje ali odabrane skupine.

Promocija bi se trebala temeljiti na tome uz naravno dostupan pregled kvalitetne ponude svih usluga.

Osobni pristup, ugodno ozračje i prijateljski obiteljski ugođaj, osjećaj kako ste posebni, odnosno poznaju vas i napravit će sve da vam se ispuni očekivani doživljaj i vaš odmor bude nezaboravan.

Uz to biti ćete dio tog područja u okusu, mirisu i doživljaju.

Ono što je itekako važno je povratna informacija o boravku.

Popunjavanjem upitnika o zadovoljstvu gosta i dojmovima je važno kako zbog povratne informacije tako i zbog podataka, pa se tako prigode kao blagdani mogu koristiti za promociju u smislu da se putem najljepših želja (e-poštom ili klasičnim slanjem čestitiki i promotivnog materijala poštom) gostu izrazi poštovanje ali ga se i suptilno podsjeti na predivan proveden odmor upravo u tom hotelu te informirati ga o aktualnoj ponudi.

Nema bolje reklame od usmene reklame odnosno preopruke samog korisnika.

Ilustracija je vrlo zanemarena a oku tako ugodna pa je šteta koliko se malo koristi upravo u promoviranju i reklamiranju objekata, okolice ili destinacije.

Na umjetnost je malo tko imun bio znalac ili ne. Jednostavno je moćna i privlači pogled.

Može se koristiti na web stranicama obiteljskog hotela uz slogane i citate, nije zahtjevna i što je najvažnije može se mijenjati.

Može se koristiti i u brošurama.

count your stars in magical
Dalmatia

Karikature, satira, zabavne sličice iz svakodnevnog života do citata velikana ili građana koji su nekoć tu živjeli i dio su kulturne baštine, njihova djela koja se mogu izmjenjivati na stranici a povezuju se sa područjem u kojem se smještaj nalazi.

Uvijek se začudim na koliko malo kulture nailazim upravo na tim stranicama.

Za primjer navodim stranice obiteljskih hotela na području Trogira na kojim uvijek nalazim isto nabrajanje UNESCO-a, Kairosa i slično.

Exploataciju Dioklecijana kao teme u Splitu da ne spominjem.

Kažu nam da volimo kršiti pravila,
mi volimo misliti da nismo toliko kruti.
Kažu da uvijek kasnimo,
mi volimo misliti da smo opušteni.
Kažu da smo drugačiji i mi se slažemo!
Možda vam se svidi…
Dalmatia

Nadalje, na samoj web stranici pod rubrikom zanimljivosti se mogu izmjenjivati recepti i stari običaji specifični za neko godišnje doba, određeno vremensko razdoblje, ilustracije o tome kako se živjelo i kako se razvijao kraj koji se posjećuje.

Reprodukcija autentičnih fotografija, folkor, povijesni događaji vezani za mjesto.

Gost želi osim udobnog smještaja doživjeti prostor i život u njemu. Želi znati gdje se nalazi, osjetiti prostor i ljude i običaje.

Uz neoriginalne kadre, slike objekata, soba, terasa i prostora mogao bi pomisliti da se nalazi na bilo kojem drugom mjestu.

Dakle, čini se važna integracija gosta u okolinu dolaska pa ga tako prije toga treba zainteresirati, zaljubiti i prenijeti mu dio atmosfere tekstom, slikom ili porukom.

Ažuriranje teksta i kreativno uređivanje stranice zanimljivim testovima, sloganima te informacijama daje dinamiku te privlači posjetioca da je posjeti opet.

Treba biti živa!

Kao primjer zamislimo mali obiteljski hotel u Šibeniku koji je uređen u retro ili boemskom stilu te se promovira na web stranici uz pjesme Arsena Dedića i crno bijelim slikama koje prate stihove pjesama koji se izmjenjuju.

Takve se ideje mogu razvijati u svim pravcima.

Isto tako, treba vratiti onu Dalmaciju prošlih vremena, mandoline i mediteranski način života te oživjeti na suvremen način koristeći suvremene alate i maštu.

Potrebno je puno duha, iskrenosti i originalnost. Imamo mi toga samo se trebamo zagledati u sebe. Što smo bili i tko smo mi doista.

Nadahnuće možemo tražiti u svom bogatom nasljeđu; bili smo ribari, težaci, „Velo i Malo misto“, Splitski varoš, Šibensko sukno, Poljički junaci, „Prosjaci i sinovi“ i vlaške terluke iz Zagore ili ga crpiti iz bogate povijesti i nekog drugog vremena koje se tako sretno reflektira u pjesmi „Jedno ljeto sa Irenom“.

Tu bih pjesmu uz snimku starih Bačvica sredinom sedamdesetih godina jednom rado koristila u kreativnoj promociji odmora, veselog i poetičnog vremena Dalmacije koje možda više nema ali je sretna i privlačna i simbolizira ono za čim čovjek današnjice žudi i vidi kao utočište od užurbanog ritma i zamke u kojoj se svi sve brže vrtimo a zove se suvremen život.
————–
They say we love to break the rules,
we like to think we are just not that strict.
They say we are always late,
we like to think we are relaxed.
They say we are different and we agree!
You may just love it…
Dalmatia

Autor teksta Emina P.

ažurirajte svoje stranice!

AT20 digital agency
72 Leinster Road,
Dublin 6, Ireland.
info@at20digitalagency.com
Contact PersonWhatsApp us