Što je to psihologija boja?

Psihologija boja je znanost koja proučava kako boja utječe na ljudsko ponašanje.

Psihologija boja zapravo je grana šireg područja psihologije i temelji se na širokom spektru istraživanja ujecaja boja na ljudko ponašanje.

Postoje ključne činjenice teorije boja koje su neupitne. U članku objavljenom u časopisu pihologija,University of Winnipeg ,Satyendra Singh je utvrdila da kupac treba samo 90 sekundi da oblikuje mišljenje o proizvodu. I, 62-90% odluke određuje se bojom samog proizvoda.

Istraživanje iz QuickSprout marketinške kompanije pokazuje da 90% svih procjena proizvoda ima veze s bojom. “Boja”, piše Neil Patel, ” je u 85% slučajeva razlog zašto ste kupili određeni proizvod”.

Boja ima veliki utjecaj nad našim stavovima i emocijama.

Kada naše oči vide boju, oči komuniciraju s područjem mozga poznatog kao hipotalamus, koji zauzvrat šalje kaskadu signala u hipofizu, na endokrini sustav, a zatim u štitnjače.

Štitnjače signaliziraju oslobađanje hormona, što uzrokuje oscilacije raspoloženja, emocija i nastalog ponašanja.

Dodatna istraživanja o percepciji boja i preferenciji boja pokazuju da muškarci općenito vole izraženije boje, a žene vole nježnije boje kada se radi o tonovima i nijansama. Također, muškarci su imali veću vjerojatnost odabira nijansi tamijih boja (boje s crnom dodavanjem), dok su žene više prijemljive tonovima svjetlijih boja (boje s bijelim dodavanjem).

Jedna je studija otkrila kako naš mozak preferira prepoznatljive brandove, što čini boju važnim elementom pri stvaranju identiteta branda.

Ne postoji idealna boja za brand. Tetirajte boje na Vaši, marketinškim materijalima.

Pokušajte s zelenim, ljubičastim ili žutim kontrastima. Istražite prednosti sheme crne pozadine nasuprot bijeloj pozadini.

Saznajte što najbolje funkcionira za vašu publiku i vaš proizvod.

Boja pospješuje konverzije, i nije samo ukras “Oh, izgleda dobro”.  Učinci boja na konverzije su važni!

Samo testiranjem možete doćo do najbolje kombinacije.

AT20 digital agency
Ive Marinkovića 20
Rijeka 51 000
Hrvatska ,Croatia

info@at20digitalagency.com

Contact PersonWhatsApp us