Tko je vaš kupac?

Da biste prodali Vašu uslugu ili proizvod morate znati kome je prodajete.

Kako prodati svoju uslugu ili proizvod?

Da bi ste kreirali svoju marketinšku kampanju neovisno o mediju koji koristite, potrebno je definirati profil idealnog kupca za svaki Vaš proizvod ili uslugu koju nudite. Svaka tvrtka ima više od jednog kupca jer za svaku podgrupu ili grupu profil usluga može bit različit.

Profil idealnog kupca će Vam pomoći da precizno definirate što Vaši potencijalni kupci misle učiniti u svrhu rješenja problema kojeg imaju a za  kojega Vaša tvrtka nudi rješenje.

To je postupak koji svaka ozbiljna tvrtka provodi kako bi se svojim marketinškim postupcima približila i u konačnosti pridobila povjerenje svojih klijentata.

Profil  Vašeg kupca mora sadržavati odgovore na sljedeća pitanja:

Što  je presudno da Vaš kupac kupi proizvod ili uslugu od Vas?

Na primjer,  to može biti što nudite garanciju na Vaš proizvod ili  povrat novca ukoliko kupac nije zadovoljan !

Koju vrstu zadovoljštine će kupac imati ukoliko kupi Vaš proizvod ili uslugu?

Na primjer,  vaš kupac može biti zadovoljan da jede organsko meso koje je uzgojeno na Vašoj maloj farmi, ili  kod Vas može dobit osjećaj osobnosti  ukoliko prodajete recimo unikatno izrađen nakit  itd.

Što može utjecati da kupac ipak ne kupi od Vas?

One mogu bit posljedice lošeg iskustva sa sličnim novim  tvrtkama kao što je Vaša. Mogu biti uzrokovane previsokom ili u nekim slučajevima sumnjivo niskom cijenom, nemogućnosti plaćanja na rate itd.

Što je Vašim kupcima najvažniji faktor kod odlučivanja o kupnji Vaše usluge ili proizvoda?

Bitno je objektivno znati da ako npr. prodajete  med,  je li kupcima bitno da znaju odakle  je med, ili im je bitnija cijena. Da li Vaši kupci preferiraju dostavu tog meda, veće količine ili manje prilikom kupnje itd.?

Ovo su samo neka od pitanja  na koje je bitno znati odgovor kako bi Vaše prodajne i  marketinške aktivnosti mogle efikasnije  utjecati na Vaše potencijalne kupce.

Primjeri različitih profila kupaca za istu tvrtku

Vaša marketinška kampanja mora bit prilagođena Vašoj ciljanoj skupini .  Neovisno o  Vašoj djelatnosti izgledno je da imate kupce raznih profila . Na primjeru trgovine  koja prodaje namještaj i pribore za kuću modernog dizajna pokazat ćemo u praksi različite profile njihovih kupaca.

Kupac broj 1 Bračni par koji traži namještaj za svoj stan

Tipični par u ovom primjeru je 30-40 godina , visokog  obrzaovanja u potrazi za statusnim simbolom .Supruga je ta koja bira i to na temelju estetskih vrijednost pa joj je važno ako su predmeti unikatni , jedinstveni na tržištu , mogućnost nihovog moduliranja ( mogu li se koristiti razne boje i koliko je brza dostava. Suprugu je bitna cijena i kvaliteta materijala , jednostavnost  instaliranja i mogućnosti plaćanja

Kupac broj 2 Mladi poduzetnik

Klijent je tipično u 25-35 godina , neoženjen i kupuje samostalno. Provjerava sve informacije na internetu , cijena mu nije bitna ali mu je bitno potvrdna informacija od trendsetera i  magazina, Bitno mu je brzina dostave i mugućnosti plaćanja usluge instaliranja.  Želi platiti na rate i zainteresiran je za uslugu dizajnerice koju dućan nudi . Zaintrigirao ga je podatak koje slavne osobe imaju namještaj ovog proizvođača namještaja u svom domu.

Kupac broj 3 Mlada cura

Prosječna osoba je studentica ili pri prvom zapošljavanju , punoljetna ali još uvjek ovisna o financijskoj pomoći roditelja 18-25 godina. Voli puno proizvoda koji se nude ali je u potrazi sa jeftinijom varijantom pribora za kuću i želi se prijaviti na mjesečni oglasnik sa ponudama i akcijama koje tvrtka nudi .

Kao što je vidljivo iz primjera za istu tvtku namještaja imate tri tipična kupca koja se razliku po svojoj motivaciji  za kupnju kao i financijslim mogućnostima

Kako kreirati profil Vašeg kupca ?

Svi  posjetioci Vašeg dućana ili web stranice neće postati Vaši kupci!

Ukoliko postanu kupci ne znači da će imati karakteristike Vaših tipičnih kupaca !

Kod opisa Vašeg tipičnog kupca pokušajte biti što detaljniji u opisi kako biste mogli kreirati uspješnu kampanju koja se odnosi u pravo na njih:

Spol

Dali su Vaši kupci pretežno osobe Ženkog ili Muškog spola ? Iako zvuči stereotipno  muškarci  i žene drukčije pristupaju kupnji i analiziraju stvari sa različitih aspekata.

Godine

Osobe različito dolaze do informacija i procesiraju ih ovisno o godinama. Npr Osobe mlađe dobi rjeđe čitaju novine nego starije .

Edukacija

Da li su Vaši klijenti fakultetski obrazovane osobe ili ne ? Dali pričaju strane jezike , putuju po svijetu , koliko su informatički pismene .Sve te karakteristike povezane su sa edukacijom !

Koji je presudan faktor  za kupnju ?

Kod nekih proizvoda i usluga to je jednostavno ukoliko imaju specifičnu funkcionalnost .Kod većine proizvoda i usluga to nije pa je dobro znati da li je presudno za odluku kupca Cijena ? Kvaliteta ? Dizajn ? Unikatnost ? Garancija jednostavnost itd

Razlog za kupnju ?

Čemu Vaš proizvod ili usluga služe Vašim kupcima ? Ukoliko ne znate razlog zbog koga Vaši kupci kupuju Vaš proizvod ili uslugu tj koji problem to njima rješava ne možete efektivno kreirati Vašu kampanju !

Kako Vaši kupci provode slobodno vrijeme ? Hobiji ?

Ako znate kako Vaši kupci provode svoje slobodno vrijem i koje hobije imaju možete to koristiti da im se još više  približite u obraćanju sa prodajnim i marketinškim porukama !

Gdje još kupuju ?

Dobro je znati koju vrstu proizvoda ili usluga Vaš kupci koriste kako biste ste se mogli povezati sa tim tvrtkama i pokušat izgradit komplementarnu kampanju . Ovaj podatak dodatno možete koristiti kako biste mogli nadograditi Vašu uslugu sa novim proizvodima ili uslugama .

Nako što se analizirali Vaše kupce postojeće ili buduće imate profil Vašeg tipičnog kupca i možete krenuti u kreiranje  marketinških poruka koje će se uspješno obraćati Vašim klijentima i privući ih u što Većem broju vašoj tvrtci.

AT20 digital agency
Ive Marinkovića 20
Rijeka 51 000
Hrvatska ,Croatia

info@at20digitalagency.com

Contact PersonWhatsApp us